Fer el tomb

(Publicat al Diario de Teruel, el dissabte 4 de gener del 2014)

Acaba un any i n’arriba un altre. La Terra fa el seu tomb al voltant del sol durant 365 dies i ho anem marcant amb fulls de calendari i celebracions festives. Les persones també fem lo nostre tomb particular, que, éssers racionals, mos agrada repensar: gran volta que acaba al punt contrari o passejada curta fins tornar a l’eixida. És moment d’intentar canviar lo que no mos fa el pes en allò que depèn de la nostra voluntat i esforç o d’imaginar millores en aspectes que s’escapen a les nostres forces individuals. Igualment, polítics de tots los colors se posen a fer balanç dels feits propis i de lo que han deixat de fer els rivals, pura estratègia, i fan pronòstics esperançadors. I als diversos mitjans de comunicació, los periodistes fabriquen resums o demanen opinions de futur. Tot això ja forma part dels mateixos rituals de pas que minjar-se grans de raïm la mitjanit del cap d’any. Tot canvia, tot se repetís i el temps avança implacable.

Estes fites mos fan recordar i pensar. Podem comprovar com los cínics no tenen memòria i igual diuen que es desdiuen, sovint a la seua; podem recordar conflictes bèl·lics o polítics que ningú no recorda dins del seu enquistament impossible; però podem imaginar per un moment que dominarem la fatalitat. Pel Matarranya i el Baix Aragó sobretot miram al cel a veure si l’aigua sirà propícia a les collites, seguint lo seu cicle i els preus dels mercats, i alguns, més allà de l’economia, pensam què passarà en la nostra llengua i cultura, aliena a la majoria i problemàtica pals càlculs electorals.

Les ambicions de les persones comunes acaben al terreny personal o, ja en grup, als dels projectes concrets i pròxims. Acaba l’any Espriu i arriba el de Desideri Lombarte, fill de Pena-roja, que fa 25 anys que mos va dixar, carregat de bells poemes i proses: Les aventures del sastre Roc d’Arça, novel·la inèdita en vida, acaba d’aparèixer dins de la col·lecció Lo Trinquet de l’Instituto de Estudios Turolenses. Una bona lectura per començar 2014.

María Dolores Gimeno

Un pensament sobre “Fer el tomb

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s