Introducció del llibre Deu anys de Viles i Gents de Carles Sancho, editat a la col·leció “Literaturas de Aragón”, 2007
En el moment de la formalització de la constitució de l’Associació Cultural del Matarranya l’estiu del 1989, per tal de donar-la a conèixer i impulsar-la, alguns dels socis ens havíem mostrat disposats a participar en un primer intent de dur a terme una columna en català des del Matarranya al Diario de Teruel, tal com ens havia ofert una companya de l’associació que aleshores hi treballava com a redactora. Però, la innovadora experiència va ser excessivament curta i només va arribar a publicar-se la primera columna perquè el text aparegut estava ple d’errades ortogràfiques i resultava difícil editar uns textos en la nostra llengua amb una certa dignitat i qualitat.
Anys més tard, concretament la primavera del 95, sent Ramon Mur director de La Comarca, hi va haver una nova oportunitat. Va proposar-nos el publicar una columna en català per aconseguir un periòdic més respectuós per l’existència de les dos llengües dins del territori que pretenia cobrir: el castellà i el castellà –defugint del pejoratiu “xapurreau”. En aquell moment, va ser Tomàs Bosque l’encarregat per Ramon Mur en buscar un grup de col·laboradors i en el número del 7 al 20 d’abril de 1995 s’iniciava la columna de “Viles i gents”. Era la primera experiència innovadora que introduïa setmanalment un text en català en un mitjà de la premsa escrita a l’Aragó. El mateix Tomàs va iniciar la col·laboració que va representar de manera ininterrompuda, durant deu anys, la veu l’opinió d’una part de la població aragonesa que té una llengua diferent a la castellana. Els qui vam començar a col·laborar a “Viles i gents” ja havíem participat amb anterioritat a La Comarca, fins i tot, un de nosaltres, Lluís Rajadell, havia estat redactor en cap durant un curt espai de temps 1989-90 fins que va deixar el càrrec per a treballar com a redactor a la delegació d’Heraldo de Aragón a Terol, on encara hi treballa.
En un principi vam ser quatre els columnistes qui ens anàvem rellevant en la col·laboració i que hem seguit fent-ho aquests deu anys: Josep A. Carrégalo, de Mont-roig, Tomàs Bosque de la Codonyera, Lluís Rajadell de Vall-de-roures i jo mateix de la Vall del Tormo. Significava una novetat que en una publicació en castellà apareguera una columna en la nostra llegua on hi col·laboraven diferents articulistes sorgits de l’Associació Cultural del Matarranya que ja publicava a Calaceit una revista totalment escrita en català Sorolla’t des de la dècada dels 80 i que, posteriorment, es convertí en el portaveu de l’associació matarranyenca. Més tard es van afegir al col·lectiu viler: Carles Terès resident a Torredarques –desembre del 95–, Miquel Blanc originari de Calaceit que en jubilar-se resideix llargues temporades a la capital cultural del Matarranya i que va afegir-se des del març del 1997 i, durant unes setmanes, també va col·laborar Juli Micolau de la Freixneda –d’abril a novembre del 1999- i que, per diversos problemes que mai haurien d’haver passat, va deixar d’escriure a la columna molt al nostre pesar. Des del desembre de 2003 Miquel Blanc va deixar de col·laborar per motius personals i, últimament, s’ha afegit altres dos columnistes: Josep Puche resident a Beseit –març del 2004– i, recentment, Natxo Sorollat originari de Pena-roja de Tastavins –febrer del 2005.
Durant aquests deu anys portem gairebé cinc-centes columnes aparegudes en “Viles i gents” a La Comarca. Com molt bé argumenta J. A. Carrégalo en el pròleg en el seu recull A soca d’orella “el cert és que, contra tot pronòstic, la columna de “Viles i gents” ha tingut continuïtat i tots els símptomes indiquen que, a hores d’ara, segueix gaudint de molt bona salut”; si vam començar quatre, actualment, en som set els col·laboradors, tot un èxit. Aquest és el segon volum que ha sorgit com a fruit de les columnes de “Viles i gents” ja que, anteriorment, el company Josep A. Carrégalo havia publicat una part dels seus articles en el llibre A soca d’orella(2002) en la col·lecció “Quaderns de les cadolles” dirigida per Esteve Betrià.
Els temes que tractem els columnistes són ben diversos i variats: defensa de la llengua, medi ambient, personatges rellevants, etnologia, història, literatura, associacionisme, problemàtiques i mancances dels nostres territoris, economia, patrimoni, turisme rural…
El fet de viure els columnistes en llocs distanciats entre sí –Lluís Rajadell a Terol, Tomàs Bosque a Saragossa, J. A. Carrégalo a Valls, Natxo Sorolla a Barcelona i jo mateix a Vallirana –Baix Llobregat– ha estat importantíssima la coordinació des d’Alcanyís del company Carles Terès, recordant tot sovint el calendari de publicació.
Les columnes de “Viles i gents” també apareixen a la revista mensual Temps de Franja des del 2000, quan va nàixer la publicació on l’Associació Cultural del Matarranya és una de les entitats promotores i a la web http://www.franja.tk/ podeu trobar les columnes a partir del 23-04-04 fins ara i a la mateixa pàgina web les de 1997 al 2001 gràcies a la col·laboració de Gràfiques del Matarranya.
En aquest primer volum Deu anys de Viles i gents –perquè esperem fer més llibres recopilatoris– hem fet una selecció de columnes de tots els que hem participat durant aquests deu anys i hem procurat triat texts de temàtica diversa per mostrar els diferents continguts que tractem setmana rere setmana. Hem presentat els articles cronològicament perquè que creiem que és la millor manera de veure’n l’evolució i la incorporació dels nous columnistes.
Durant els estius hem convocat algunes trobades per debatre la situació de la columna i la seua coordinació. Precisament l’agost del 2005 vam fer una convocatòria extraordinària per celebrar els deu anys de presència en la premsa baixaragonesa, on vam convidar a tots els col·laboradors i altres persones que ens donen suport. En aquest trobada a Pena-roja vam assumir el compromís d’editar una pàgina web, l’oferta de la col·laboració de nous membres al col·lectiu i la possibilitat d’iniciar una nova columna setmanal en català al Diario de Teruel.
El febrer del 2006 eixia “Lo Cresol”, la primera columna en català al Diario de Teruel, amb una bona acollida per part dels lectors i que representava una obertura cap a la pluralitat lingüística aragonesa. Quatre col·laboradors aniran prenent el relleu setmana rere setmana: José Miguel Gràcia, Artur Quintana –que ja havien participat durant un temps a “Viles i gents”, Maria Dolores Gimeno i Silvestre Hernández. Aquests nous textos també poden consultar-se puntualment a la web http://vilesigents.blogsome.com/ . Les dos columnes setmanals a La Comarca i Diario de Teruel demostren una vegada més la viabilitat del projecte periodístic en català a l’Aragó trilingüe.
La Vall del Tormo-Vall-de-roures, 2 de gener del 2006.
CARLES SANCHO MEIX
Després del 2007
Han passat els anys i han canviat també alguns dels col·laboradors de les columnes “Viles i Gents” i “Lo Cresol”, tot i que sempre s’han mantingut els dels grups de fundadors.
Columna Lo Cresol
Bengochea Lombarte, Antoni
Gimeno Puyol, María Dolores
Gràcia Zapater, José Miguel
Momblant Ribas, Marta
Quintana Font, Artur
Columna Viles i Gents
Bosque Peñarroya, Tomàs
Carrégalo Sancho, Josep A.
Rajadell Andrés, Lluís
Sancho Meix, Carles
Sorolla Vidal, Natxo
Terès Bellès, Carles
El web http://www.franja.tk, que es cita a les línies anteriors ha estat substituït per http://www.lafranja.net/ i el blog vilesigents.blogsome.com, en estar anul·lat, ha quedat substituït per aquest vilesigents,wordpress.com.