Festivals del Matarranya

(Publicat al Diario de Teruel el dissabte 6 d’agost del 2016)

Poc a poc anem trobant maridatges per a totes aquelles coses que mos caracteritzen. Lo Matarranya es una comarca amb uns paisatges bellíssims, amb uns pobles de pedra viva, una gastronomia deliciosa i una afició creixent a la bona música ancestral tradicional.

Lo diumenge 10 de juliol vaig assistir a la plaça de la Torre a un agradable concert anomenat “Pasionata Lírica Flamenca” on es van combinar amb gran encert la lírica de la mezzosoprano Beatriz Gimeno  amb la guitarra flamenca de Nacho Estévez, el “Niño”, acompanyats de violí percussió. Deliciós, espectacular.

Com a teló de fons una espectacular casa de bona pedra amb tot un seguit d’elements arquitectònics i decoratius preciosos, potents i del terreny, amb una antiguitat de més de tres-cents  anys que ennoblia encara més un repertori ja de per si fabulós i variat. Vam anar des de  a García Lorca…

L’espectacular rellotge de sol de la paret principal, datat al segle XVIII, va quedar parat. I no perquè l’astre rei ja no rajava a la plaça si no perquè les dues hores que va durar lo concert van ser com un instant i el ric rellotge va quedar desconcertat.

Hem de felicitar novament a la Comarca del Matarranya per l’iniciativa d’organitzar los Festivals del Matarranya i fer-ho amb gust, aprofitant tots los recursos de que disposem als nostres pobles. Un marc com lo que va servir de teló de fons al concert té un valor incalculable que avui seria impossible de reproduir i que per sort solament el tenim natros. Ho hem d’aprofitar. Evidentment poques empreses privades poden, ara per ara, escometre espectacles d’esta qualitat i envergadura. Per tant una funció necessària més de la Comarca per posar en valor tots los racons del territori.

En lo mateix cicle el 23 de juliol, a la plaça de l’Església d’Arenys de Lledó, lo quintet Ivo Oller Group, ens va deleitar amb un esplèndid concert de jazz, gòspel i pop. Continua la festa musical amb lo cicle d’orgue iniciat el diumenge 31 de juliol a Fontdespala, a l’església  del poble a càrrec de  la organista Susana Garcia Lastra i del baríton Toni Marsol. Seguirà el 7 d’agost a Mont-roig, també a l’església el concert d’orgue a càrrec de Jesús Sampedro.

Sense oblidar a tots aquells concerts de bandes, escoles de ball i cant de jotes, corals, que es reparteixen durant estos mesos d’estiu per tots los pobles del Matarranya. Un al·licient més per visitar i gaudir d’esta preciosa comarca.

Juan Luís Camps Juan

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s