La vellesa imaginada

(Publicat a La Comarca el 28 de gener de 2022)

Escolto la cançó dels Manel «Criticarem les noves modes de pentinats». Deliciosa, com tantes altres del grup, però que em fa evident la distància que hi ha entre la visió que tenim de la vellesa quan encara som jóvens i la realitat nua. La cançó la van compondre en aquella edat màgica que va dels vint-i-molts i els trenta-i-pocs, i es nota. Els Manel s’imaginen com seran en fer-se vells: una mica estrambòtics, entranyables, amb uns records melangiosos per amorosir una decrepitud tot just insinuada. Com a mostra la primera estrofa:

«Vindran els anys i, amb els anys, la calma / que et pintarà als ulls una mirada suau. / Et faran fer un pas i, després, un altre, / seràs tota una experta a tirar endavant. / Amb tant de temps hauràs trobat un lloc agradable, / o ja estaràs un pèl mandrosa per buscar. / Rebràs tracte de senyora, o de iaia estranya / que té acollonits tots els nens del veïnat.»

Tothom tenim experiència amb la vellesa. Alguns perquè ja hi són, d’altres perquè hi tenim un peu i la resta perquè d’ancians, en la nostra Europa vintage, se’n veuen arreu i en abundància.

Una de les coses més positives dels nostres pobles, són les relacions socials que s’estableixen de manera natural entre les diverses generacions (intercanvi d’idees, ajuda mútua, projectes comuns…). Aquí la convivència amb la gent gran és molt més estreta, ja sia perquè hi compartim sostre, ja sia perquè la majoria dels veïns superen, en major o menor mesura, l’edat de jubilació. Però dins la vellesa hi ha diverses gradacions: tots coneixem persones d’edat avançada que, d’estar eixerides i amb el cap ben clar, a causa d’una sotragada inesperada de salut, passen a ser ancians decrèpits. De la vellesa lluminosa a la decrepitud en un vist i no vist.

Coses que passen i ens passaran a tots si no ens morim abans. Envellir és arribar dalt del cim, asseure-s’hi i, finalment, evaporar-se. Potser els Manel en faran una altra bona cançó quan hi arribin.

Carles Terès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s