Les naus i lo toll

(Publicat a La Comarca el 15 d’octubre del 2021)

Ara s’ha tornat a posar de moda l’etern debat de si realment s’ha de celebrar lo 12 d’octubre, de si Colom va ser un explorador o un genocida, de si la coneguda com a Llegenda Negra és real o, pel contrari, és una invenció creada a propòsit. És convenient recordar un factor clau: una cosa es lo que es diu, i l’altra és lo que es fa.

Abans de res, cal recordar que Isabel La Catòlica, des de l’inici del descobriment, va estar a favor de protegir als indígenes del possible ús de la violència per part dels exèrcits espanyols. De fet, ella mateixa va ordenar «tratar a dichos indios muy bien y con cariño, y abstenerse de hacerles ningún daño» i va ordenar a Colom que, si veíe algun cas de maltracte, havie de «castigarles [als responsables] con severidad». És necessari mencionar que Colom, quan va considerar que ere la única opció possible, també va recòrrer a la violència.

Des de la mort de la reina, encara que diversos sectors van amostrar la seua oposició (com per exemple bona part de l’Església), la conquesta va adquirir un to més agressiu on, encara que la legislació oficial prohibie los maltractes, los assumptes que succeïen a l’altre cantó del toll es quedaven a l’altre cantó del toll.

Per lo tant, abans de elaborar judicis i opinions respecte al tema, és necessari recordar que va hi haure una diferència entre les intencions i els fets, i que ni los sants son tan sants ni los dimonis tan dimonis.

Luismi Agud

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s