Lo cicle del temps

(Publicat a La Comarca el 17 de juliol del 2020)

L’edifici conegut popularment com «Lo Centro», se va aixecar l’any 1913 i durant casi 25 anys va albergar la seu social del republicanisme nonaspí, funcionant de punt de reunió i de divulgació d’estos idearis, així com de cafè, de saló de ball i, ocasionalment, de teatre. La finalitat quedave indicada a la façana, on al principi s’hi podie llegir «Casa del pueblo», canviant a principis de la dècada de 1930 per «Centro Republicano Radical».

La postguerra i la dictadura van portar un destí ben incert a n’este edifici, quedant expropiat i passant a convertir-se, paradoxalment, i en contra de la voluntat dels socis, en la casa de Déu, mentres estaven fent obres a missa. En acabat, se va clausurar i l’any 1958 se va tirar enterra al·legant que estave en «mal estat», tot i la negativa silenciosa (quin remei!) de molta gent. Se va produir una iconoclàstia? Traeu valtres les conclusions. Arribada de nou la democràcia, l’Ajuntament va reunir a una representació dels socis del Centro i van cedir la propietat al poble.
D’aquí deu dies, lo 27 de juliol, farà trenta-cinc anys del concert al Centro de la banda saragossana de heavy metal «Pedro Botero». Esta actuació de l’any 1985 va ser lo primer acte tornada la democràcia que es va celebrar a n’este emplaçament, que per aquells dies encara ere un trist descampat, en només dos columnes, com a l’antiua Pompeia, que dixaven intuir el seu passat.
Este concert tan singular va inaugurar una llarga llista d’actes que s’hi han celebrat, abans i després de la seua reconstrucció, tornant-li a donar a l’edifici un ús públic i cultural. Un exemple és que des del 26 de juny, al balcó, onegen dos banderes LGTB+ per celebrar l’Orgull. Lo temps és un cicle: tot ve, se’n va i torne.

Estela Rius

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s