Imaginar solucions a la despoblació

(Publicada a La Comarca el 25 d’octubre del 2019)

Els canvis que hem viscut al nostre país durant els raders cinquanta anys, ens han portat infinites millores, però també han buidat de gent la majoria dels pobles del Baix Aragó Històric.

Deixant apart alguns pobles grans, sembla que una seixantena dels més menuts, mai més tornaran a estar plens de gent fent vida allí tots els dies de l’any. Perquè les gentades que veiem a les festes de les fogueres, los dies de fira, als tambors de Setmana Santa, a les marxes senderistes, o les diverses rememoracions històriques, només són un recordatori de l’animació d’altres temps als pobles menuts i grans. Perquè la vida és més completa i bonica, tan en lo bo com en lo dolent, quan hi ha gatzara i estem voltats dels familiars, amics, veïns i coneguts.

És evident que el greu problema de la despoblació preocupa a les autoritats, a les institucions i a tots nosaltres. Per això s’estan posant en marxa tantes iniciatives, i empreses noves per ajudar a créixer l’economia creant nous llocs de treball. Plans nous de regadiu i empreses elèctriques no contaminants per compensar el tancament de la Tèrmica. Es desenvolupen moltes iniciatives, però de segur que se’n poden activar moltíssimes més. Com la que jo imagino ara mateix:

Es tractaria que el Govern d’Aragó posara en marxa una operació per facilitar, en ajudes pel lloguer i altres incentius, que centenars o milers de famílies que ara viuen a les nostres capitals o per altres indrets de l’Estat, tornaren als pobles sigue com a primera o segona residència. Aquesta operació de repoblament mouria el sector de la restauració de vivendes creant des del primer moment amanta llocs de treball.

Es clar que una operació així, en ajuda econòmica del Govern, costaria un munt de diners. Ja ho crec que sí, molts diners. Però estem segurs que no arribarien a l’astronòmica xifra del dèficit de Motorland (d’uns vuit milions €), que el Govern del Pignatelli paga cada any, dient que el retorn econòmic de les carreres, pels hotels, bars i cases rurals, ho justifica. Retorn econòmic… Ens enduríem una sorpresa dels retorns que tindríem si poguérem omplir de vida centenars o milers de cases, ara buides, per tot lo Baix Aragó Històric.

Tomàs Bosque

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s