Recordar és tornar a viure

(Publicada a La Comarca el 27 de setembre del 2019)

L’estiu de 1961, lo Montecarlo (després Xiringuito) va marcar un abans i un després entre la joventut nonaspina. Lo propietari del bar, Agustí Ràfales “lo Gravat”, un home avançat al seu temps, va comprar una Sinfonola de 96 seleccions de la marca Gedasa.

Com ere mereixedora la ocasió, va fer una habitació nova al bar per ficar-la. Este nou espai, pintat de gris, en no gaire llum i habilitat per poder ballar, va ser concebut com un reducte exclusivament pels joves, on poguessin estar ells sols, fora dels ulls autoritaris de la gent gran que estave al bar. Algo impensable en aquella època.

Agustí sempre va dir que “Si no fos per la Sinfonola, moltes parelles no s’haguessin casat”, i és que parlant en coetanis, me diuen que al “quarto” de la Sinfonola s’hi entraveper estar en la colla, sentir música, ballar o fumar-se algun cigarro d’amagat, però principalment, com l’ambient ere propici, per mirar d’emparellar-se.Allí, los nois i les noies, tenien carta blanca. Ere un punt de llibertat en un temps gris.

Sempre estaven preparades les raderes novetats musicals a la Sinfonola. Van sonar Los Bravos, Mina, Tom Jones, Módulos,Adamo,Luis Aguilé, etc. Va ser lo primer bar del poble on esva escoltar música en anglès.I evidentment,The Beatles, que a molta gent no els agradaven perquè al cantar en anglès, ere freqüent sentir lo comentari de: “Bé cert que us estan dient malparits i no usenterau”

Cap allà l’any 1973, la Sinfonolase va canviar per una de més novai esta va dixar de sonar. Lo passat 28 d’agost, dia de Sant Agustí, lo Montecarlo–Xiringuitova celebrar lo seu 65 aniversari. Les voltes que done la vida, van fer que, després de més de 46 anys, la mítica Sinfonola que va marcar a tota una generació tornés a sonar. Aquells joves de la dècada de 1960 van ballar, van cantar,es van emocionar. Però per damunt de tot, van recordar aquelles meravelloses tardes de joventut a la Sinfonola, perquè al final, recordar és la millor manera de tornar a viure.

Estela Rius

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s