Primeres voltes

(Publicada a La Comarca el 28 de juny del 2019)

Sempre m’ha resultat curiós pensar que quan veiem la televisió, llegim lo diari, etc. la persona que hi ha darrere mos pareix molt llunyana, algú que està completament fora del nostre abast i que segurament, pel seu treball, la tenim associada a les grans ciutats.

Si coneguéssim los seus orígens, potser mos sorprendríem, perquè en moltes ocasions cau lo mite de l’absoluta pertinença a la metròpolis i la realitat és que, si fem la vista enrere, sons iaios, sons pares o ells mateixos, venen d’un poble petit com lo teu o com lo meu.

Ficant a Nonasp com a exemple, em venen al cap casos de gent prou coneguda com los germans i escriptors Terenci i Ana Maria Moix Meseguer, l’exconseller Santi Vila Vicente, l’escultor Santiago Gimeno Llop, i d’altres que potser no tenen tanta visibilitat però que destaquen de la mateixa manera pel seu treball.

Lo passat 10 de juny, al programa Órbita Laika de la 2 de TVE van entrevistar a l’Alba Cervera. Filla i néta de nonaspins, és una jove de 27 anys recent doctorada en física quàntica per la Universitat de Barcelona i que forma part d’un projecte pioner al sud d’Europa per construir un ordinador quàntic.

Ha guanyat lo prestigiós IBM Q Award per la seua faena en la computació quàntica, va ser investigadora convidada durant uns mesos a la Universitat d’Oxford i actualment està treballant en un grup experimental al Barcelona Supercomputing Center.

És sorprenent pensar que gràcies al seu treball, en un futur, la computació quàntica tindrà una aplicació directa en la configuració de nous materials, la química o l’àmbit farmacèutic. A més, també intervindrà en operacions complexes com factoritzar números elevats o en faenes d’optimització, com per exemple lo tràfic.

L’èxit sol s’aconseguís treballant i lo cas d’Alba -que encara està als inicis- és un exemple ben clar. Al final, faigos lo que faigos, tot és començar i ser persistent. Tot són primeres voltes.

Estela Rius

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s