Inventari de bombes

(Publicada a La Comarca el 21 de juny del 2019)

L’inventari de les bombes de la Guerra Civil que ha recuperat la Guàrdia Civil a la comarca del Matarranya des de 1985 fins al present reflecteix, com cabria esperar, els llocs on el front va estar més actiu. El municipi on han aparegut més artefactes és Calaceit, un total de 42, encara que la major part, 29, van ser localitzades d’una sola tacada el 25 d’abril de 2008. A molt curta distància apareix Valljunquera, amb 40 explosius. Els dos pobles estan al costat de la carretera Nacional 420, on els republicans van intentar, sense èxit, detindre l’avanç de l’exèrcit franquista a la primavera de 1938.

Les dades sobre granades, obusos d’artilleria i bombes d’aviació aparegudes a tot l’Estat en els darrers 34 anys figuren a la resposta del Govern a una pregunta parlamentària del senador de Bildu Jon Iñarritu. L’extensa informació recull la data i ubicació dels 35.149 artefactes retirats. Esta perillosa herència ha provocat alguns greus accidents per imprudències o fatalitat. El consell bàsic és no tocar les bombes mai, per molt rovellades i inservibles que pareguen, i avisar a la Guàrdia Civil per a que les elimine amb seguretat.

Després de Calaceit i Valljunquera, apareixen, a molta distància, Vall-de-roures amb 25, Mont-roig amb 17, Torredarques amb 11, Pena-roja i Fórnols amb 8 i Fondespatla amb 7. A pobles allunyats del front, com la Portellada, Beseit o Lledó, no n’ha aparegut cap.

Entremiges, estan Massalió amb 5; Queretes i la Freixneda amb 3; Ràfels, Arenys i la Vall del Tormo, amb 2; i la Torre del Comte amb 1.

Lluís Rajadell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s