Ballant la polca al Titànic

(Publicat a La Comarca el 15 de gener del 2016)

Desprès de llargues discussions, fa unes setmanes es va tancar la Cimera del Clima, a París, en un document carregat de bones intencions però gens compromès en los objectius d’aturar la desfeta climàtica.

Els que més contaminen no admeten cap obligació concreta i firmada per reduir a temps les seves emissions dolentes. Els que encara no contaminen massa, perquè la seva capacitat industrial no els arriba ni per això, tampoc volen saber-ne res i només defensen el model de desenvolupament que ens ha portat a la crisi ecològica actual. I enmig, els europeus i altres països més decidits a prendre mides sèries per aturar la degradació medi-ambiental, però degut a la interconnexió econòmica entre les grans potències i als interessos dels grups dominants i dels polítics que governen per ells en totes les institucions decisives del planeta, ningú està en condicions de posar-li lo cascavell al gat. I hi ha més perills que els temuts dos graus d’augment a finals de segle.
Mos queixem dels governs i dels que neguen el canvi climàtic; dels polítics de la Xina que ja s’ofeguen en la porqueria que ells mateixos llencen a l’aire; de les multinacionals i els lobbys del petroli. Però en aquest greu problema de degradació del medi natural a escala global, tots hauríem de fer molt més del que fem: recuperant intensament els materials residuals del nostre consum, embrutant menys l’aigua potable, fer un ús responsable dels cotxes o vigilar els consums d’electricitat. I sobretot, prendre consciència de la situació, perquè alguns van tan despistats que no se n’acaten dels desastres presents arreu del món, i prenen com una sort que al cor de l’hivern, que haurie de fer fred i nevar, faça tan bon temps, tanta calor com per anar-se’n a la platja disfressats de Papa-noel. És la inconsciència dels passatgers del Titànic que s’afondie el transatlàntic i encara ballaven la polca.

Tomàs Bosque

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s