Escena Humana… 16a Mostra de Creadores Escèniques

(Publicat al Diario de Teruel el disssabte 21 de novembre del 2015)

L’associació de creadores escèniques, Projecte Vaca porta més de quinze anys en una pràctica activa de la acció cultural feminista, es a dir, fent cultura posant la visió femenina en primer terme, donant veu a moltes autores que encara no han sigut escoltades, investigant formes escèniques innovadores i la seva vinculació amb les dones creadores, intercanviant experiències i pensaments amb altres creadores tant en l’àmbit estatal como en el internacional.

La mostra conté diverses Propostes, unes de col·lectives, d’altres de molt Personals. L’Instanteatre és un Fet Teatral Singular, una jornada d’experiència creativa que acull a dones procedents de totes les arts escèniques en continua Lloança al Procés Creatiu -instantani, efímer…-, i que han de convidar al públic en experiència Happening a formar-hi part. L’Instanteatre ret homenatge a una artista, tria una dona extraordinària que no ha gaudit de prou reconeixement, i en fa d’ella el seu eix inspirador del treball de la jornada. Enguany, celebrem a la figura de Remedios Varo (1908-1963) singular i vital artista plàstica gironina, exiliada a Mèxic. La Conferència vinculada a l’Instanteatre que es va celebrar a l’auditori de l’Institut del Teatre de Barcelona, va anar a càrrec de la Dra. Mercè Ballespí i Villagrasa de l’Aula de Teatre de Lleida i especialista en el tema que sota el títol Happening i performance: reformulem l’origen del ritus, ens va convidar a vincular-hi les arts escèniques d’autoria femenina.

Pel que fa a TRANSformer 2015: El camí del colibrí, les creadores participants plantegen individualment la seva posada en escena al públic, després d’haver treballat intensament en la dramatúrgia, la interpretació i la direcció a l’entorn de la dona i de la seva transformació en el món actual. Laura Freijo i Yanina Marini en son les responsables, i està enguany inspirat en una llegenda guaraní que explica com un jaguar observa un colibrí durant un incendi a la selva, transportant i vessant una gota d’aigua des del seu bec cap a les flames. Quan el jaguar li pregunta el motiu, el colibrí li respon: “Bé, jo faig la meva part”.

Per a donar cloenda als treballs en col·lectivitat, l’espectacle VAKABARET, protagonitzat per les sòcies, garanteix el fi de festa.

I pel que fa als projectes escènics més personals, enguany s’estrena per a l’escena Resposta a Cartes Impertinents, la dramatúrgia que amb el subtítol Divertiment autocrític de realitats femenines, la aquí sotasignant va composar al 2008 publicant-se per Arola Editors el març del 2104. A partir de l’epistolari Cartes impertinents de Maria Aurèlia Capmany, aquesta dramatúrgia neix de la necessitat de donar continuïtat en el temps als testimonis de dones que ja va recollir la M. Aurèlia,. Des de Projecte Vaca, la directora Ariadna Martí -amb les actrius Teresa Urroz, Cristina Serrat, Assumpció Ortet, Ariadna de Guzmán i Esmeralda Elizalde- fa una posada en escena que ens duran a revisar la situació de la dona mirant al passat, ensumant el futur, sense deixar de mastegar el moment present… Amb molta ironia i alguna cosa més que us conviden a descobrir. I en consonància amb aquesta posada en escena s’ha establert la complicitat amb l’Associació d’Amics de M. Aurèlia Capmany, tot organitzant una taula rodona entorn El teatre de Maria Aurèlia Capmany, que reunirà diferents personalitats del món del teatre, entre els quals hem comptat amb la directora Carme Portaceli, així com estudiosos de l’obra de l’escriptora i coetanis a la seva trajectòria com en Josep-Antón Codina, l’actriu Maria Martínez, i Anna Capmany, neboda de l’autora que ens va moderar la taula excel·lentment.

Marta Momblant

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s