Eliminar alcaldes o la “fusió freda” ciutadana

(Publicat al Diario de Teruel el dissabte 16 de maig del 2015)

Un alcalde i la seua corporació és lo motor del bon funcionament de la vida a cada municipi. A les eleccions del pròxim 24 de maig tocarà renovar-los, enmig d’un debat que qüestiona l’actual model d’administració local, atiat pels casos de corrupció, sorgits fonamentalment de l’especulació immobiliària i en un clima contrari a la superabundància de càrrecs polític, los seus sous i privilegis.

Ciudadanos (C’s) —abans Ciutadans, ara sense web en català i amb lo castellà com a llengua vehicular de propaganda també a Catalunya— inclou al seu programa electoral la proposta explícita de suprimir los Ajuntaments de menys de 5.000 habitants, juntament amb les Diputacions provincials i Consells comarcals. En lo cas dels ajuntaments pretén la seua fusió administrativa i política per tal de concentrar serveis entorn a un municipi principal, mesura que els tècnics anomenen “fusió freda”, amb paraules procedents de la física nuclear i en nom de la racionalització econòmica i d’evitar duplicitats.

Als meus ulls analfabets, la proposta me pareix ben freda. D’aplicar-se a la província de Terol, amb només tres municipis de més de 5.000 habitants —la capital, Alcanyís i Andorra—, suposaria una profunda reorganització dels 233 restants. Les viles de la nostra despoblada geografia han anat perdent tots los serveis que creen una estructura local i fan millor la vida diària: escoles, metges, correus, guàrdia civil, etc., que es troben ja fusionats al poble veí, més gran, separats per carreteres no sempre transitables. I si la proposta prospera, se quedarien ara sense alcalde. Un alcalde és algú naixcut al territori o que hi viu fa temps amb ganes de servir-lo —dixo apart les aspiracions d’alguns de saltar d’ací a àmbits polítics més grans—; coneix la gent i les necessitats quotidianes, i estarà allí per resoldre qualsevol problema que es pugue presentar. No m’imagino un tècnic vingut de lluny, graduat en ADE o amb un Màster d’ESADE, que gestionarà eficientment i “fredament” de dilluns a divendres i en horari d’oficina les qüestions municipals. Són propostes d’un partit de ciutadans, és a dir, d’habitants de la ciutat.

 María Dolores Gimeno

3 pensaments sobre “Eliminar alcaldes o la “fusió freda” ciutadana

  1. Jo voldria enllaçar estes columnes al meu perfil del Facebook, i així tindrien més difusió. Podríeu habilitat la manera de fer-ho?

  2. Retroenllaç: Eliminar alcaldes o la “fusió freda” ciutadana | Viles i Gents | La Franja

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s