La paraula nècia

(Publicat a La Comarca el 5 de febrer del 2015)

Ja ho havíem comentat altres camins de personatges coneguts de l’Aragó decantat a Catalunya. Quan s’hi troben en algú d’eixe territori veí, tot va com una seda: enraonen, fan negocis i amistats, se casen, treballen junts, riuen, ploren, canten jotes si cal… i no hi ha mai problemes.

Catalans i aragonesos fent vida normal, calcigant sense mirament una frontera administrativa que ni es veu ni es note davall dels peus. Com tan poc es note sobre la terra i les valls, ja ben a dintre de l’Aragó, la frontera de llengües on s’ajunten castellà i català.

Però, Ai mare!, quan arriben a la nostra Toscana imaginaria, els polítics Rudi-mentaris de catxirulo ronyós, la TV jotera de Saragossa, o els entrevistadors en ganes de clavar el nas al forat obscur dels prejudicis, i treuen de la butxaca el micròfon de fer preguntes. Allavontes, als que pareixen tan segurs i naturals, correguts de món, emprenedors i espavilats, els envaís un confús sentiment d’inferioritat, per la seva mala sort de pensar que parlen una llengua innombrable, i en un deje apoteòsic de catalanoparlants i una dicció perfecta, comencen a repetir la paraula nècia: “jo parlo chapurriau”, “natros parlem chapurriau”, “i love chapurriau”, “chapurriau parlat, no escrit”… Com si fore tan fàcil xapurrejar la llengua pròpia. Que ho diu molt clar lo diccionari: “chapurrear es hablar una lengua con dificultad, especialmente extranjera”. I al Matarranya no hi ha ningú normal que parlo malament i amb dificultats la seva llengua. Lo que es pot veure perfectament a Vall-de-roures quan escoltem cantar al jotero C. Brianso, en la seva llengua materna tan carregada de matisos i musicalitat. Perquè és en la llengua de cadascú quan més clares surten les paraules i millor sonen les coples i cançons. I com la llengua d’este tros de l’Aragó també és la casa pairal on habita la identitat de les persones, estarie bé que començarem a viure els sentiments i les emocions en tota la naturalitat.

Tomàs Bosque

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s