A 2€ i 3€ que pagarem lo gasoil

(Publicat a La Comarca el 23 de gener del 2015)

No és (només) un tema de grans economistes, o de grans estudis ambientals. Als bars i als carrers se parle de la baixada del preu del petroli, que si els americans i saudites posen més barrils al mercat per a debilitar als veneçolans i iranians, que si el gasoil que no ha baixat tant…

I tot això sol lligar en lo nostre futur a la Terra. De fet, depenem del petroli per a baixar a l’hospital, per a anar a fer un cubata a Vall-de-roures, per a encendre la calefacció… Però no només necessitem petroli per a consum directe nostre. També per a comprar a 1€ al Basar Xino proveït transoceànicament, per a consumir plàtans de Canàries o per exportant la nostra carn a Rússia.

Los debats ecologistes solen oposar els qui defensen lo creixement econòmic il·limitat contra els qui pensen que la Terra sí que té límits. En este debat primitiu, los recursos naturals se contraposen als recursos econòmics, com dos forces en combat. Però el debat s’ha matisat molt, perquè ja fa algunes dècades que hi ha consciència que la Terra té límits físics. Se sap que ham arribat a un punt de desenvolupament tecnològic que pot destruir la pròpia humanitat. Només cal que atenguem a la Guerra Freda entre soviètics i americans: amenaça nuclear universal. Tocar dos botons rojos pot significar l’eradicació de la vida a la Terra.

I este desenvolupament tecnològic també ha provocat que no hi haigue tant petroli com seríem capaços de consumir. I aquí està el debat sobre el pic del petroli: quin any serà el que marcarà la màxima extracció de petroli? O potser se va superar l’any 2006? Sabem que el descobriment de pous de petroli va créixer fins l’any 1962. Des d’este moment, cada vegada s’han trobat menys i menys pous. I això només és lo primer avís que les extraccions de petroli se reduiran, i en elles, les economies que depenem d’este recurs fòssil. Sigue quan sigue el pic d’extraccions, ja podem enllestir-mos per a les dècades de tortuós declivi que venen, fins l’escassetat total. Així que el gasoil a 1,5€ només serà un primer avís que la cosa pujarà a 2€, i després a 3€, i així indefinidament fins que no tinguem alternatives… No penseu que els debats sobre creixement econòmic i medi ambient van bastant aparellades?

Natxo Sorolla

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s