Onicofàgia

(Publicat a  La Comarca el 7 de novembre del 2014) 

Es veu que l’hàbit de mossegâ’s o minjâ’s les ungles és conegut com “onicofàgia”. I, segons diuen, es tracte d’una mania motivada pels nervis o l’ansietat, encara que hi ha qui ho atribuïx a la falta de calci.

Jo també me les rosegava compulsivament. Deurie ser quan comptava 6 ó 7 anys i tenia a mons pares molt preocupats. Ho van intentar tot per a llevâ’m lo vici. Primerament a les bones, apel·lant a la meua força de voluntat. Però després, en vista dels nuls resultats, a la brava, arribant inclús a untâ’m les puntes dels dits amb pebrera.

En aquella època mons iaios encara regentaven l’hostal de la Placeta. I es donave la circumstància que s’hi hostatjave el metge del poble. I un dia, cavil·lant-hi, ma mare va decidir explicar-li el cas. Segons em va comentar al cap d’alguns anys, la resposta del doctor va ser:

-Que el crío se muerde las uñas? Tráelo enseguida! Ya verás que pronto lo solucionaremos.
Recordo que em van fer entrar al minjador de l’hostal. I per a la meua sorpresa allí m’esperave el metge, alt com un sant Pau, vestit amb imponent i llarga bata blanca, impol·luta, amb cara de pocs amics i una xeringa a les mans que em va semblar enorme.

-Tu te muerdes las uñas? -em va preguntar de cop i volta.

Acovardit, vaig haver de confessar el meu pecat.

-Pues bájate un poco los pantalones! -em va ordenar.

I em va punxar al culet. O potser m’ho va parèixer. I no sé qué em deguere injectar, si és que em va injectar alguna cosa. Sol sé que a partir d’aquella feta no me les vaig tornar a mossegar mai més.

Ara hi cavil·lo i vull pensar que a la xeringa hi devie portar aigua, aigua clara i prou, amb l’únic propòsit d’impressionâ’m en una mena de posat escènic i sense injectâ’m res. Una escena que se’m va quedar gravada per a sempre i que, certament, va resultar ser molt efectiva.

José A. Carrégalo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s