Mort i resurrecció d’una campana

(Publicat a La Comarca  el 20 de juny del 2014)

Ere el batec del cor de la vila. Tocave a mort, festes, misses i completes. Tenie un timbre i potència tant excepcionals que ens omplie d’emocions i goig quan la bandejaven.

I ara l’han baixat morta i freda –camí del foc purificador de la fundició– des de l’alt campanal on ha estat cent-seixanta anys abraçada al seu destí d’anunciar glòries i penes als veïns. Havia pres el mal incurable de les bades, que és el càncer de les campanes; segons diuen alguns a causa d’un experiment mecànic desafortunat per fer-la sonar sense esforç ni tradició; encara que, altres pensem que també l’ha pogut matar la falta de consideració de les jerarquies del Kýrie eléison, en la preservació dels monuments locals; o el desamor clamorós de la gent que consentim tanta mediocritat en la política i mos sacrifiquem tant poc quan toque defensar els bens comuns.

La idea de fondre la campana trencada per fer una còpia idèntica, segurament és la solució més econòmica, però de bon tros que no és la millor; perquè resultarà exactament igual que si hagueren manat a fer una campana nova, rèplica exacta d’aquella en la forma i composició dels seus metalls. S’haurie d’haver valorat que en la refundició perdíem per sempre la peça original; una peça del museu i la història de la Codonyera de valor incalculable.

Però no plorem abans d’hora per la mort irreparable d’aquell instrument de bronze únic; de nom i cos de dona, al que tocaven bandejant los homes del poble durant generacions. No plorem perquè la Campana “Valera”, com l’hi passave en l’antiguitat a l’ocell fabulós Fènix, també podrie ressuscitar esplendorosa de les seves cendres. Perquè un instrument de percussió idèntic en la forma i materials, abraçat al mateix campanal i ressonant a la mateixa Plaça, ha d’heretar necessàriament les millors qualitats sonores de la campana desapareguda. Si és així, cantarem Al•leluia!

Tomàs Bosque

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s