La musiqueta de la llengua

(Publicat a La Comarca el 9 de maig del 2014)
Una de les coses que també se n’emporte per davant el procés accelerat de substitució d’una llengua, per la imposició radical i política d’un altra –que és el que està passant a la Franja d’Aragó, ara ja de manera descarada–, és eixo que la gent identifica com la “musiqueta de la llengua”.
En certa manera paregut al castellà “deje”. Un conjunt d’aspectes de la fonètica, del parlar d’un territori, una comarca o un sol poble, que es poden relacionar perfectament en la música pròpiament dita. Perquè encara que no hi ha una melodia com a tal, l’oïda del que escolte percep les expressions del discurs en forma de sensació sonora particular, consonant i agradable. Lo que ens permet endevinar, en los ulls tancats, si els que estant parlant hi són del Tastavins, de Maella, del Mesquí o d’Aiguaviva. Perquè a Pena-roja i Fondespatla tenen una musiqueta ben diferenciada de Bellmunt; i als de la Codonyera sempre ens ha fet gràcia la sonoritat del parlar d’Aiguaviva.

Vull dir que, la manera de parlar d’un poble o un territori també es pot considerar una forma de cant de baixa intensitat melòdica però ric a més no poder en harmònics i matisos sonors, que omplen un extraordinari i complex repertori de cadències pròpies que l’identifiquen.

Com passe en altres aspectes del parlar, entre la gent d’un mateix poble, no se n’adonen massa de la seva “musiqueta”, al menys de manera conscient. Bona prova del que dic hi són les gracietes, cançons, qüentos o imitacions, que a cada vila s’han fet sempre dels pobles veïns.

No se n’adonen, però ahí està eixa música, mig amagada entre els plecs de les emocions i els sentiments; encara viva en les veus que s’escolten a l’Aragó en la nostra llengua mil•lenària.

Tomàs Bosque

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s