Monistrol d’Anoia

(Publicat a La Comarca el 20 de desembre de 2013)

Monistrol d’Anoia, un poblet de la comarca del Penedès conegut per la seua producció de cava, ere als anys vuitanta del segle XX una cita obligada, cada setembre, per a desenes de veïns del Matarranya que completaven el pressupost familiar tallant raïms.

Un autobús noliejat pel marquès de Monistrol –l’amo i senyor d’aquell lloc– s’omplie de gent de La Portellada, Beseit, Fórnols, Ràfels, Queretes, Vall-de-roures, Lledó o Arenys de Lledó que aprofitaven l’ocasió per a guanyar-se uns quartos que els ajudaven a passar l’any. Els bancals de vinya que es perden de vista eren, a les acaballes de l’estiu, el lloc de treball de hòmens i dones del Matarranya –de vegades, famílies senceres– que anaven a veremar de sol a sol. Monistrol, que pertany al municipi de Sant Sadurní d’Anoia –la ‘capital’ del cava–, s’omplie de gom a gom de gent durant el mes que durave la verema. A més dels treballadors del marquès que hi vivien tot l’any, cinquanta o seixanta veremadors residien temporalment en un dels edificis més grans del poble, condicionat com a residència estacional. Llavors, es contave que l’aristocràtic propietari del poblet, per fer caixa, havie venut les instal•lacions de producció de vi i cava a l’empresa italiana Martini. Actualment, pertanyen al marquès de Griñón.

Les cases d’aquell bulliciós poble estan ara deshabitades i tancades. Ningú navega pels carrers, els parcs estan buits de xiquets i els edificis presenten un aspecte descurat i decrèpit. Els veremadors del Matarranya fa molts anys que no s’hi atansen, però un trosset d’història comarcal ha quedat, per sempre, vinculat a un dels productes més característics de Catalunya, el cava.

Lluís Rajadell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s