La memòria col·lectiva al Matarranya

(Publicat a La Comarca el divendres 29 de novembre del 2013)

Celebro que el col·lectiu “Yo parlo chapurreau” vullguen “conservar les nostres costums, les nostres tradicions, les nostres formes de parlar, la forma de ser dels nostres iaios i tot allò que en conjunt ha format la nostra historia”. Subscric totalment els seus objectius.

Bé, una reduïda mostra de tot això que reivindiquen, ja està fet, però no està tot acabat, podem seguir investigant, encara tenim molta faena per fer i cal sumar esforços. Una part de la nostra història, costums, tradicions, parla dels iaios… la poden trobar a les llibreries, es tracta de “Lo Molinar”, una obra d’investigació escrita en tres volums, editada per l’Instituto de Estudios Turolenses el 1995. El nom fa referència al mas on va nàixer l’escriptor matarranyenc Desideri Lombarte, un dels més destacats col·laboradors, que va morir durant el procés de la recollida de materials. El primer volum està dedicat a la narrativa i el teatre, el segon és el cançoner i el tercer sobre els gèneres menors de la literatura popular. Prop de mil pàgines dedicades exclusivament al territori del Matarranya. A partir del Molinar es van editar altres materials més específics tant per temes com per viles: Mont-roig, la Freixneda, Queretes, Massalió, la Portellada, Calaceit, Pena-roja… De Vall-de-roures al Molinar hi van participar, durant els cinc anys de recollida, un total de 21 informants, avui, 25 anys després, han desaparegut la meitat perquè eren persones d’edat avançada. A tota la comarca 350 van ser els enquestats i més de 43 l’equip dels col·laboradors en recollir i organitzar els materials dels testimonis.

Però no cal adormir-se, falta encara molt per arreplegar la memòria col·lectiva dels nostres iaios, i és que quan en mor un d’ells, se’n du una part important de la nostra història, del nostre patrimoni, trencant la cadena de transmissió generacional de la literatura oral. Si no es fa així, ningú no ho farà per natres.

Carles Sancho

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s